Mikrobiyolojik bozulma nedir?
Mikrobiyal bozulma: Mikroorganizmalar besinlerde çoğaldığında, karbonhidratları parçalayarak acılaşmaya, proteinleri parçalayarak acılaşmaya ve yağları parçalayarak acılaşmaya neden olurlar.
Fizyolojik bozulma nedir?
Bitki gelişimi sırasında hastalık ve zararlıların neden olduğu bozulmaların yanı sıra, kültürel işlemler ve çevre koşullarının etkisiyle de ortaya çıkan; pazarlanabilir meyvelerin verimini ve kalitesini düşüren sorunlardır.
Biyolojik bozulma nedir?
Biyodegradasyon; Canlıların etkisi altında bir malzeme, parça veya bileşenin iç yapısında meydana gelen çürüme süreci sonucu oluşan bozulmadır. Biyodegradasyonun doğru anlaşılması ve uygun önlemlerin alınması; çürüme olayının ve buna neden olan faktörlerin doğru değerlendirilmesi ile mümkündür.
Kimyasal bulaşma nedir?
Bunlar, gıdada bulunan veya gıdayla kirlenen veya daha sonra gıdaya eklenen kimyasallardan kaynaklanan risklerdir. Gıda katkı maddeleri, doğal gıda toksinleri, pestisitler ve pestisit kalıntıları, deterjan kalıntıları ve gübre kalıntıları gibi kimyasal maddelerden kaynaklanırlar.
Oksidatif bozulma nedir?
Oksidatif yağ bozulması, aktif olarak kullanılan tüm yağlayıcıların en baskın reaksiyonudur. Yağdaki viskozitenin artması, katkı maddesinin tükenmesine, çamur/tortu oluşumuna, filtre tıkanıklığına, bağlayıcı yağın bozulmasına ve köpük kontrolünde çeşitli kayıplara yol açar.
Gıdalarda fiziksel bozulma nedir?
1- Fiziksel bozulma: Depolama sırasında, yüksek su içeriğine sahip ambalajsız malzemeler atmosfere su buharı salarak su kaybeder. Bu süreçte gerçekleşen kurutma mikroorganizmaların gelişmesini engellemeye yardımcı olsa da, gıdada bazı olumsuz özellikler ortaya çıkar.
Hidrolitik bozulma nedir?
Oksidasyona benzer şekilde, hidroliz kararlılığı, baz yağ moleküllerinin su tarafından parçalanmasıdır. Bir baz yağ sadece bu süreçten geçmekle kalmaz, aynı zamanda içerdiği katkı maddeleri de süreçten etkilenir. Yağlar doğal olarak higroskopiktir (nem çeker).
Mekanik bozulma nedir?
Taşa dışarıdan mekanik bir etkiyle uygulanan kuvvet, taşı oluşturan minerallerin molekülleri ile taşın doğal çimentosu arasındaki bağı koparır ve taşın birden fazla parçaya ayrılmasına neden olur. Bu tür hasarda, taş parçaları arasındaki bağ tamamen kopar.
Duyusal algısal bozulma nedir?
Duyusal bozukluk; ağrı, uykusuzluk, çevresel uyaranların aşırı artması veya anlamlı uyaranların azalması gibi fizyolojik faktörlere bağlı olarak algısal ve bilişsel alanlarda değişiklik yaşayan bireylerde kullanılan bir tanı türüdür.
Ozmofilik nedir?
Osmofilik: Yüksek şeker konsantrasyonunu sever. Özellikle mayalar ozmofilik organizmalardır ve bakteri üremesi için uygun olmayan düşük su aktivitesine sahip şekerli ortamlarda kolayca büyüyebilirler.
Pütrit bozulma nedir?
b) Putrit bozulması: Putrit bozulması, anaerobik mikroorganizmaların aktivitesi nedeniyle ette kötü kokuya neden olan H2S, NH3, merkaptan, indol ve kadaverin-putresin gibi bileşiklerin açığa çıkmasıyla oluşur.
Kserofilik nedir?
Bunlar kuru gıdalarda üreyebilen mikroorganizmalardır.
Kaç çeşit bulaşma vardır?
İçindekiler4.1 Hava yoluyla bulaşma4.2 Damlacık temasıyla bulaşma4.3 Fekal-oral bulaşma4.4 Cinsel yolla bulaşma. 4.4.1 Oral cinsel yolla bulaşma.4.5 Oral bulaşma4.6 Doğrudan temasla bulaşma.4.7 Dikey bulaşma4.
Kimyasal riskler nelerdir?
Güvenliği tehlikeye atan kimyasal risk faktörleri; yanıcı maddeler, yanıcı maddeler, patlayıcı maddeler, oksitleyici maddeler, etkileşime giren maddeler ve suya duyarlı maddelerdir.
Kimyasal tehlike nedir?
Kimyasal tehlikeler, özellikle tehlikeli kimyasal maddelerin taşınması ve depolanması sırasında meydana gelebilecek kazalardır. Kimyasal tehlikeler, patlamalar, sızıntılar, yangınlar veya toksik veya tehlikeli maddelerin salınması gibi birçok farklı durumu ifade eder.
Mikrobiyolojik tehlike nedir?
Mikrobiyolojik riskler ürünlerde bulunan bakteri, virüs veya parazitlerden kaynaklanır. Bakteri, virüs veya parazit içeren yiyeceklerin tüketilmesi insanlarda hastalığa neden olabilir.
Mikrobiyolojik riskler nelerdir?
Mikrobiyolojik risk faktörleri arasında bakteriler, virüsler, parazitler, mantarlar, çevrenin fiziksel ve kimyasal özellikleri, yetersiz beslenmeye bağlı oluşabilecek metabolik bozukluklar ve son olarak genetik yapıdan kaynaklanan bozukluklar yer almaktadır.
Mikrobiyolojik nedir ne işe yarar?
Bulaşıcı hastalıkların tanı ve tedavisinde kullanılan mikroorganizmaları inceleyen bir tıp alanıdır. Bu disiplin patojenik mikroorganizmaları (bakteri, virüs, mantar, parazit) tanımlamayı, antibiyotik duyarlılık testleri yapmayı ve enfeksiyon kaynaklarını tanımlamayı içerir.
Tıpta mikrobiyolojik nedir?
Bulaşıcı hastalıklar ve klinik mikrobiyoloji, çıplak gözle görülemeyecek kadar küçük mikroorganizmaların (virüsler, bakteriler, mantarlar, mayalar, küfler ve protozoalar) neden olduğu hastalıkları inceleyen ve tedavi eden bilim dalıdır.